תכירו את מייק – מדריך השקעות למשקיע המתחיל

הרבה אנשים שואלים אותי מאיפה כל הידע הפיננסי שלי. הם מצפים לשמוע על קורס או תואר כזה או אחר, אבל האמת רחוקה מזה. את רובו המוחלט של הידע צברתי באתר שנקרא "פורום הסולידית". מדובר בפורום אותו יצרה הסולידית, בלוגרית מפורסמת אך אנונימית עם יכולת זיקוק מיטבית וכתיבה שוטפת בנושאי השקעות וחיי חופש. הפורום נועד לשיחות על כלל הנושאים הפיננסיים, והוא מתאפיין בשיחות עומק כמו גם העברת ידע ומידע שטחי. לפני כשנתיים הסולידית פנתה אליי והציעה לי להיות מודרטור בפורום, ונעניתי בחיוב כדרך להחזיר לקהילה הנהדרת הזאת. ממליץ מאוד למי שרוצה ללמוד על פיננסים, להתחיל לקרוא שם שרשורים, להשתתף בשיחות ולאט לאט תראו שאתם הופכים מתלמידים למעבירי הידע.

אחד השרשורים שאני מאוד אוהד שם ומפנה אליו רבות, נקרא "מייק, המשקיע המתחיל, שמבולבל מכמות האפשרויות" ובו אחד המשתתפים הבכירים בפורום (OnTheVerge) ריכז את המידע הרב – בין היתר שלי אך גם של משתתפים רבים ומכובדים נוספים – שהופיע בשלל שרשורים שונים בפורום, לכדי פוסט אחד תמציתי ופרקטי. הפוסט עצמו נותן מדריך לבניית תיק השקעות פשוט, זול ויעיל תוך התחשבות במאפיינים האישיים של הקורא. אני מביא את אותו פוסט כלשונו (בהסכמת המחבר), כדי שיהיה לי מקום נוח להפנות אליו אנשים מתוך הבלוג ומחוצה לו, בצורה "נקייה" ולא כחלק משרשור ארוך.

אני ממליץ כמובן לקרוא את הספר "המסלול הפשוט אל העושר" שתרגמתי בזמנו, וזאת כדי שתיכנסו למיינדסט הנכון, אך שם עיקר ההמלצות הינם לתושבי ארה"ב, ופה הפוסט מיועד ממש לתושבי ישראל. צריך לשים לב שישנה כן הפרדה בין המלצות לתושבי ישראל בעלי אזרחות אמריקאית לכאלה שללא אזרחות אמריקאית.

מי שרוצה ידע מעמיק בשיקולים שמובילים לבחירות המובאות כאן, יכול לגשת לשרשור המקורי ולקרוא שם.


מאמר זה יתאר את תהליך קבלת ההחלטות של המשקיע התאורטי מייק שכל קשר בינו לבין המציאות מקרי בהחלט.

אין לראות באמור הצעה או ייעוץ לרכישה ו/או מכירה ו/או החזקה של ניירות ערך, והוא אינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. איני לוקח אחריות על נכונות הנתונים וכל הפועל על פיהם עושה זאת על אחריותו בלבד. הכותב עשוי להחזיק את אחד או יותר מניירות הערך המוזכרים במאמר.


אמ;לק:

לרוב המשקיעים הישראליים – מייק יקנה בבית השקעות ישראלי ומפוקח את הקרן השקלית העולמית 1159235 (דמי ניהול: 0.2% עם מיסוי ריאלי) או את הקרן השקלית 1159250 על מדד S&P 500 (דמי ניהול: 0.07%), שתיהן של בלאקרוק iShares.

אם מייק הוא אזרח אמריקאי – מייק יקנה בבית ההשקעות Interactive Brokers את הקרן העולמית VT (דמי ניהול: 0.07%) או את הקרן על השוק האמריקאי VTI (דמי ניהול: 0.03%), שתיהן של Vanguard.

תיק השקעות בבנק או בבית השקעות (חשבון ממוסה):

הנחות מוצא

1. מייק בחר להשקיע במניות בלבד ויצא מנקודת הנחה שהוא עלול להפסיד בתרחיש קיצון את כל כספו. בעתיד ישקול לשלב בתיק גם אג"ח.

הפלח האג"חי עשוי להיות מסובך להבנה למשקיע המתחיל. מייק החליט לוותר בינתיים על אג"ח ולהשקיע במניות בלבד.

מייק יוצא מנקודת הנחה שהוא עלול להפסיד את כל כספו המושקע במניות, בדיוק כפי שביולי 1932 השוק קרס בכמעט 90% מהשיא בספטמבר 1929. ההיסטוריה עלולה לחזור על עצמה.
לכן מייק משקיע כמות כסף כזו שאותה הוא יכול להרשות לעצמו להפסיד לחלוטין.

במשך השנים, יכול מייק להעמיק בהבנת הפלך האג"חי ולשלבו בתיק. אם יחפוץ בכך, יכול ללמוד מאייק, אחיו התאום של מייק שמשקיע באג"ח.

2. על מייק להחליט האם הוא בוחר להשקיע בכל העולם או בארה"ב בלבד.

אמנם השוק האמריקאי הניב תשואות גבוהות יותר בעבר, אך מכיוון שאין בידיו כדור בדולח מייק אינו יודע מה ילד יום.
תשואות עבר אינן מנבאות בשום אופן תשואות עתיד. רוב המשקיעים בפורום בחרו להשקיע בכל העולם, ברוח הבלוג.

במה על מייק להשקיע?

1. האופציה הפופולרית! אם מייק מעוניין להשקיע בכל העולם, בין אם הוא חושש ממס ירושה ובין אם לאו:
מייק החליט לקנות בבית השקעות ישראלי ומפוקח (כמו מיטב דש, פסגות, IBI וכד') את הקרן השקלית העולמית iShares MSCI ACWI של בלאקרוק הנסחרת בבורסת תל אביב (מספר נייר: 1159235).
דמי הניהול של הקרן עומדים על 0.2% בשנה.

המיסוי על הקרן ריאלי, דהיינו שהרווח מחושב בניכוי אינפלציה. לדוגמה, אם הקרן עלתה ב-10% אבל מדד המחירים לצרכן עלה גם בזמן הזה ב-10% אין רווח ריאלי ולא נשלם מס.
בפועל, יש לכך משמעות רק בהשקעה לטווח קצר אבל כאשר מדובר בהשקעה לעשרות שנים יתרון המיסוי הריאלי זניח.
מקבילתה היא הקרן SSAC הנסחרת בבורסת לונדון.

2. אם מייק מעוניין להשקיע בארה"ב בלבד, בין אם הוא חושש ממס ירושה ובין אם לאו:
מייק החליט לקנות בבית השקעות ישראלי ומפוקח על ידי הרשות לניירות ערך את הקרן הישראלית השקלית של בלאקרוק על מדד S&P 500 הנסחרת בבורסת תל אביב (מספר נייר: 1159250).
דמי הניהול של הקרן עומדים על 0.07% בשנה.

המיסוי על הקרן הוא נומינלי (ביחס לשער הדולר). לדוגמה, אם הקרן עלתה ב-10% ובמקביל שער הדולר עלה ב-10% לעומת השקל, אין רווח נומינלי.
מקבילתה היא הקרן CSPX הנסחרת בבורסת לונדון.

3. אם מייק אינו מעוניין להשקיע דרך בית השקעות ישראלי ומעדיף את הברוקר האמריקאי Interactive Brokers (להלן, IB) בגלל סיבות שיוזכרו בהמשך:

א. אם מייק מעוניין להשקיע דרך IB והוא מעוניין להשקיע בכל העולם, אך חושש ממס ירושה:
יקנה את IMID, הקרן העולמית הצוברת של SPDR (דמי ניהול 0.17%).
זו הקרן האירית העולמית הזולה ביותר. כמו כן, היא מספקת כיסוי עולמי מושלם כולל חברות small caps (בעלות שווי שוק קטן).
לעומתה, VWRA של וונגארד (דמי ניהול: 0.22%) ו-SSAC של בלאקרוק (דמי ניהול: 0.2%) כוללות רק large and mid caps.

ב. אם מייק מעוניין להשקיע דרך IB והוא מעוניין להשקיע בכל העולם, ואינו חושש ממס ירושה:
יקנה את הקרן האמריקאית VT של וונגארד (דמי ניהול: 0.07%) או שילוב של VTI ו-VXUS (דמי ניהול משוקללים: 0.045%~).

ג. אם מייק מעוניין להשקיע דרך IB והוא מעוניין להשקיע בארה"ב בלבד, אך חושש ממס ירושה:
יקנה את הקרן האירית הצוברת VUAA של וונגארד או את הקרן האירית הצוברת CSPX של בלאקרוק, שתיהן בדמי ניהול של 0.07%. אין טעם להתלבט בין השתיים.

ד. אם מייק מעוניין להשקיע דרך IB והוא מעוניין להשקיע בארה"ב בלבד, ואינו חושש ממס ירושה:
יקנה את הקרן האמריקאית VTI של וונגארד (דמי ניהול: 0.03%).

למי מתאים חשבון ב-IB?

למשקיעים אמריקאיים ולמשקיעים שעבורם ביטוח על התיק, אחזקת הכסף מחוץ לישראל כגידור בפני משברים ומצבי חירום, אבטחת מידע טובה יותר וסטנדרט מקצועיות גבוה הם פיצ'רים קריטיים.

למשקיעים אלו חשוב קודם כל להגן שלמות התיק שלהם גם במחיר מילוי עצמי של הדו"ח למס הכנסה או תשלום לרואה חשבון שימלא ויגיש את הדו"ח עבורם.

יתרונות IB:

1. יציבות בהשקעה לטווח ארוך גם עבור משקיע שממעט בפעולות – חלק מהברוקרים הישראליים אינם ידידותיים למשקיע הפסיבי שממעט בפעולות ודורשים לסגור את החשבון אחרי זמן מה. תרחיש כזה הרבה פחות סביר ב-IB.
עם זאת, ישנם ברוקרים ישראליים שטרם דרשו סגירת חשבון עקב מיעוט פעולות, אך לא ברור אם יעשו זאת בעתיד.

2. אחזקת התיק מחוץ לישראל – פיזור גאוגרפי כגידור בפני משברים ומצבי חירום.

3. ביטוח של SIPC על הכסף – עד תקרה של 500,000 $ (עם תקרת מזומן של עד 250,000 $).

4. אבטחת מידע טובה יותר – כולל אימות דו-שלבי (Two Factor Authentication).

5. שירות לקוחות טוב יותר.

ישנם יתרונות נוספים למשקיע "המתוחכם" כמו מינוף זול יותר ועוד.
מכירה בשכבות כאמצעי לחיסכון במס בעת המכירה לא נכללה כאחד מהיתרונות של IB משום שניתן תאורטית להעביר את התיק ל-IB סמוך לפרישה וליהנות מכך.

החסרון העיקרי ב-IB:

1. הגשת דו"חות מס הכנסה בחלק מהמקרים – במקרה של מכירה ברווח, הגעה לתיק הגדול מכ-1.8 מיליון ש"ח, העברה של יותר מחצי מיליון ש"ח בשנה לתיק ועוד. חיסרון זה לא אמור להיות משמעותי עבור משקיעים בקרנות איריות צוברות (כמו VWRA, CSPX, VHVE וכו'), ללא מכירה באופק, ובעלי תיק הקטן מכ-1.8 מיליון ש"ח.

יתרונות ברוקרים ישראליים:

1. אין צורך להגיש דו"חות למס הכנסה עקב תיק ההשקעות.

2. זול כמו או יותר מ-IB עבור הקרנות הפופולריות – לדוגמה, קניה של הקרן השקלית העולמית של בלאקרוק (מספר נייר: 1159235) בבית ההשקעות הישראלי "פסגות" עשויה לעלות כ-10 ש"ח לחודש, בעוד קניה של VWRA ב-IB עשויה לעלות כ-13 ש"ח בחודש במסלול עמלות Tiered.

חשוב מאוד לציין שגם גם אם מייק יחזיק את הקרן השקלית העולמית iShares MSCI ACWI (או כל קרן שקלית אחרת של בלאקרוק) וירצה להעבירה ל-IB בעתיד הוא יוכל לעשות זאת באמצעות המרתה לקרן דולריתשימו לב שצעד זה כרוך בבירוקרטיה ובתשלום סמלי של כמה עשרות דולרים לנייר.

חסרונות ברוקרים ישראליים:

1. אפשרות לסגירת חשבונות בחלק מהברוקרים עקב מיעוט פעולות והכרח לעבור לברוקר אחר.

2. אבטחת מידע איומה במקרים רבים.

3. אין ביטוח על הכסף.

4. מעבר ל-IB עלול להיות מתיש – ראשית יש להעביר את הניירות לבנק ורק ממנו ניתן להעבירם ל-IB.

קרן השתלמות (חשבון פטור):

אם הצבירה של מייק נמוכה והוא אינו יכול להצטרף לקרן השתלמות IRA – מייק ישווה מחירים ויפתח קרן השתלמות פסיבית מחקה מדד S&P 500 בדמי ניהול נמוכים ככל האפשר.

אגב, אם מייק בחר להשקיע בחשבון הממוסה ב-VTI + VXUS (משום שאינו חושש ממס ירושה) הוא יוכל להסתכל על החשבון הממוסה ועל החשבון הפטור שלו כתיק אחד ולאזן את המשקל של ארה"ב בתיק:
נכון לעכשיו, הוא ישאף שארה"ב (VTI + קרן ההשתלמות שלו על S&P 500) תהווה כ-60% מסך כל הפלח המנייתי שלו ואת ה-40% הנותרים יקצה ל-VXUS בחשבון הממוסה.

אם למייק צבירה של כמה מאות אלפי שקלים והוא יכול להצטרף לקרן השתלמות IRA – מייק החליט לקנות בבית השקעות ישראלי את הקרן השקלית העולמית iShares MSCI ACWI של בלאקרוק הנסחרת בבורסת תל אביב (מספר נייר: 1159235). מייק מעדיף בית השקעות גדול ומוכר משום ששירות הלקוחות בחלק מבתי ההשקעות הקטנים לא השביע את רצונו.

פנסיה (חשבון פטור):

מייק ישווה מחירים ויבחר בקרן פנסיה פסיבית מחקה מדד S&P 500 בדמי ניהול נמוכים ככל האפשר. אם אין לו הטבה מהמעסיק או דרך קבוצת רכישה, מייק יעדיף קרנות ברירת מחדל שבהם דמי הניהול מובטחים ל-10 שנים.


** נספח לאזרחים אמריקאיים **

תיק השקעות בבית השקעות או בבנק (חשבון ממוסה):

5. אם מייק הוא אזרח אמריקאי:
א. והוא מעוניין להשקיע בכל העולם:
מייק יפתח חשבון בבית ההשקעות האמריקאי Interactive Brokers (ולא בבית השקעות ישראלי!) ויקנה קרנות אמריקאיות בלבד (לא ישראליות ולא איריות בגלל PFIC!). מייק ירכוש את הקרן VT של וונגארד (דמי ניהול: 0.07%) או שילוב של VTI ו-VXUS (דמי ניהול משוקללים: 0.045%~).

ב. והוא מעוניין להשקיע בארה"ב בלבד:
מייק יפתח חשבון בבית ההשקעות האמריקאי Interactive Brokers (ולא בבית השקעות ישראלי!) ויקנה קרנות אמריקאיות בלבד (לא ישראליות ולא איריות בגלל PFIC!), ספציפית את הקרן VTI של וונגארד (דמי ניהול: 0.03%).

פנסיה וקרן השתלמות לאזרח אמריקאי (חשבונות פטורים):

שכירים:
 הקופות נחשבות בחסות המעסיק, דבר המגן על מייק האזרח האמריקאי.

בחשבון IRA – בגלל השליטה באילו קרנות להשקיע, מייק האמריקאי ככל הנראה מאבד את חסות המעסיק אך יש ויכוח על כך.
במקרה שמייק קונה ניירות אמריקאיים כפי שמייק סבור שצריך לנהוג כל אזרח אמריקאי, במקרה הגרוע ביותר מדובר בעוד חשבון מסחר שבו מייק אינו נהנה מדחיית מס דיבידנדים.

בקרן מנוהלת (לא IRA) – ישנה דחיית מס על הרווחים עד לפדיון (ויש מחמירים שאומרים שדחיית המס היא עד לנזילות). לגבי הפקדות מעסיק – יש דילמה אם יש דחיית מס או לא. מייק סבור כי הרוב נוטה לחשוב שאין דחיית מס ויש לדווח על הפקדת המעסיק כהכנסה שוטפת יחד עם השכר.

עצמאיים – לא נהנים מהגנת חסות המעסיק כמו שכירים, אבל מכיוון שמדובר באותו מכשיר רבים מדווחים עליו כשכירים.
לקריאה נוספת.

אין לראות באמור הצעה או ייעוץ לרכישה ו/או מכירה ו/או החזקה של ניירות ערך, והוא אינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. איני לוקח אחריות על נכונות הנתונים וכל הפועל על פיהם עושה זאת על אחריותו בלבד. הכותב עשוי להחזיק את אחד או יותר מניירות הערך המוזכרים במאמר.

16 מחשבות על “תכירו את מייק – מדריך השקעות למשקיע המתחיל

  1. אחלה פוסט כמו תמיד!

    שאלה לגבי IMID: אתה יודע מה גובה המינוף שניתן לקחת בIB כנגדה?

    תוכל להוסיף כמה מילים לגבי המדדים השונים שimid וvwra עוקבות אחריהם מבחינת מדינות.

    אהבתי

    1. שווי הבטחונות של IMID הוא 0, ולכן לא ניתן להתמנף כנגדה. מניח שזה ישתנה ככל שהקרן תגדל, אבל אין לדעת מתי.

      לגבי הקרנות, IMID מחקה את כל המדינות בכל גדלי החברות (כולל קטנות), ואילו VWRA מחקה את כל המדינות אבל רק חברות בגודל גדול ובינוני (ללא קטנות).

      אהבתי

  2. תודה רבה!

    תוכל בבקשה לסכם בקצרה את ההבדל בין מסלולי העמלות בIB (tiered vs fixed) ? אני לא מצליח להבין עד הסוף.

    יש שרשור ארוך בסולידית שהתחיל מהסכמה כללית שfixed עדיף למשקיע שלא עושה הרבה פעולות ועם הזמן הצטברו עדויות שדווקא tiered יצא זול יותר אבל לא ברור לי בכמה ואיך..

    אהבתי

  3. תודה רבה על הפוסט הזה יעקב יקר 🙂
    התגעגעתי לפוסטים "הרגילים" שלך…

    גם אני למדתי המון מהפורום של הסולידית (וממך!), כלומר מהמשתמשים היקרים והידענים שבו.
    הפורום הזה קידם אותי המון בחיים, לימד אותי המון והוא והמשתמשים התותחים שבו היוו נדבך חשוב ומכריע בדרך שלי לעצמאות פיננסית (הגם שהיום אני כמעט ולא פעיל ולא מבקר שם).

    פתחתי תיק השקעות ישראלי באקסלנס, דרך קישור השותפים של הסולידית, עם תנאים מצויינים (ושמחתי שהרוויחה עליי כמה ג'ובות וגם ידעתי שדרכה עושה עסקה מצויינת).

    תיק המניות הישראלי (והיחיד) שלי באקסלנס הוא 100% מנייתי (אין אג"ח, כי יש מספיק ממנו בקרן הפנסיה המקיפה), מחולק 50:50 על:
    (1) קרן שקלית עולמית (iShares MSCI ACWI UCITS ETF | 1159235).
    (2) קרן שקלית על מדד S&P 500 המוכר והטוב ( iShares Core S&P 500 UCITS ETF | 1159250).

    כן, אני יודע בהחלט שה- MSCI מכיל בעצם 60%~ של S&P500, ככה שאני נמצא בחשיפה תזרימית גבוהה לשוק האמריקאי, רק שזו הדרך המוזרה שלי לגוון "קצת" תוך נטייה מכוונת לכיוון ה- S&P500 (בהשאלה מכימיה – אני קורא לזה "למהול" קצת את ה- S&P500).

    אני לא רוצה תיק מורכב מדי, וממש מעדיף פאסיבי ושקט בלי להתעסק, ותודה לאל ש- iShares נכנסו לארץ עם מוצרי ההשקעה המצויינים שלהם והעלויות הנמוכות יחסית של דמי הניהול שלהם (ובעיקר יציבות העלות של דמי הניהול).
    אני חושב שהכניסה של iShares ארצה היא זאת שדחפה אותי לעבור מהשקעה בעיקר במוצרים מנוהלים (=קופ"ג להשקעה) להשקעה עצמאית דרך תיק השקעות ישראלי ממוסה.

    בהמשך מתכנן למהול את החשיפה המוגברת ל- US&A בעזרת גיוון קצת עם אירופה וקצת עם מתפתחות (כנראה משקל של 10% לכ"א).
    iShares Core MSCI Europe UCITS ETF EUR (Acc) | 1159094
    iShares Core MSCI EM IMI UCITS ETF | 1159169

    אהבתי

    1. לגמרי נראה שלא רק למדת בפורום להתאים לעצמך תיק, אתה גם יודע מה אתה רוצה, ואיך לתכנן קדימה שינויים שאתה בוחן.

      תודה כרגיל על המילים החמות!

      Liked by 1 person

      1. אין מספיק מילים שיטיבו לתאר את התרומה ואת העזרה עצומה שלך לאינספור קוראים בבלוג הזה ובפורום של הסולידית (שאני זוכר שאתה מאוד פעיל בו).

        אתה ראוי לכל תשבוחת.

        לגבי התיק… מקווה 🙂

        אני לא אופטימייזר גדול, ואפילו לא מבין גדול כי הסבלנות שלי להשקעות היא בינונית למדי. לשמחתי השכלתי ולמדתי מהגדולים ממני ומשתדל להיות חבר טוב של מייק.

        ימים יגידו…

        מה שכן למדתי על עצמי הוא שבמשבר ה- COVID-19 ב- 2020, לא הזיז לי בכלל שהתיק נפל (והוא נ-פ-ל!), וזה רק בגלל הסולידית שתיבדל לחיי בלוג ארוכים, שהכינה אותי ממש טוב למשברים… "הפסדתי" קרוב ל- 150,000~ ש"ח (להערכתי הלא מבוססת בכלל), וזה לא הזיז לי בכלל.

        אז אני קצת גאה בעצמי על המנטליות (זה, ואורח החיים המינימליסטי יחסית שלי, שמגדר אותי יחסית מפני משברים + העובדה שאין לי חובות בכלל ואני לא מכלכל אף אחד).

        אינספור תודות לך יעקב.

        אינספור.

        Liked by 1 person

  4. היי תוכל להסביר למה אזרח אמריקאי מייק יפתח חשבון בבית ההשקעות האמריקאי Interactive Brokers (ולא בבית השקעות ישראלי!)?

    אהבתי

    1. במקרה כתבתי על זה פוסט.
      האמל"ק הוא שכשיש לך תיק גדול אתה עלול להתקע בהיעדר נזילות בגלל האופן בו מתבצע הניכוי במקור בישראל + מקדמות לארה"ב (במקרה של ריבוי דיבידנדים).

      אהבתי

      1. תודה. חבל שלא הכרתי את זה לפני שפתחתי תיק במיטב וניסיתי להמנע מהגשת דו״ח שנתי בארץ.

        אהבתי

  5. אם אני מגיש דוח שנתי באלפי בגלל הכנסות גבוהות כמה מסובך זה להשתמש בחשבון של IB לעומת חברה ישראלית?

    מבחינת המרות ושמירה על ערך שקלי של ההשקעה (בסוף ההוצאות שלי בשקל) זה משנה?

    אהבתי

      1. אלפי ידריכו אותך איך להוציא את הסטייטמנט המתאים ויגישו עבורך את הטפסים המתאימים ללא עלות נוספת ביחס לדוח שאתה כבר מגיש דרכם.

      2. הגישה הנכונה היא שבמניות אין סיכון מט"ח, ובאג"ח יש. כלומר במניות אין בעיה לקנות מדד עולמי/אמריקאי גם בדולרים, ואילו אג"ח רצוי לשמור כמות נכבדת באג"ח ישראלי.
        אם תרצה הסברים מנומקים למה, תוכל לקרוא פה ופה, ואם ממש רוצה לחפור לעומק – כאן.

      אהבתי

כתיבת תגובה